|
ELIMINACJE OKRĘGOWE XVI OLIMPIADY WIEDZY
O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
Dnia 13.01.2012 r. w Stargardzie Szczecińskim odbyły się okręgowe eliminacje XVI Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady były ,,Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności’’. Rzetelna informacja żywieniowa na opakowaniach produktów spożywczych, w reklamie i środkach masowego przekazu, jest przedmiotem szczególnej troski instytucji odpowiedzialnych za zdrowie społeczeństwa. W tym obszarze zdarza się jednak wiele nieprawidłowości, na czym cierpi nieświadomy zagrożeń konsument, zwłaszcza młody.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składa się :
-30% zadań z zakresu tematyki wiodącej
-70%zadań z wiedzy o żywności i żywieniu.
Zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmują podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Test składał się z różnego typu zadań: uzupełnianie tekstu, wybór, prawda-fałsz, przyporządkowanie, skojarzenia.
Przed pisaniem testu odbyła się rejestracja uczestników i losowanie miejsc na sali gimnastycznej. W eliminacjach brało udział 44 uczniów z 25 szkół różnego typu (ogólnokształcące i technika) województwa zachodniopomorskiego.
Uczeń z klasy III TZ w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych Patryk Rogowski zajął 9 miejsce uzyskując 50 punktów. Mimo braku kwalifikacji do etapu centralnego gratulujemy uzyskanego wyniku.
Zgodnie z informacjami podawanymi przez komitet główny olimpiady minimalna ilość punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosi 58.
|